Οι πιο πετυχημένες ταινίες του 2023

Written by on January 8, 2024

  • Οι ταινίες που ξεχώρισαν το 2023 και γέμισαν τους κινηματογράφους όλου του κόσμου είναι σε μεγάλο βαθμό αυτές που εντυπωσίασαν και το ελληνικό κοινό. Στην μαγική δεκάδα των πιο εμπορικών ταινιών της χρονιάς που μας πέρασε, σύμφωνα με την Comscore, βρίσκονται κυρίως σίκουελ συνεχίζοντας την τάση των τελευταίων ετών. Όσες συνέχειες παλιότερων ταινιών και να γυρίστηκαν όμως, η χρονιά είχε μια μεγάλη νικήτρια με ξανθά μαλλιά, υπέροχο σώμα, τεράστια φήμη αλλά και ανάγκη για επανάσταση.

    Η Barbie έκανε πρεμιέρα στο Shrine Auditorium, στο Λος Άντζελες, στις 9 Ιουλίου και έσπασε αμέσως τα ταμεία. Η πρώτη ταινία ζωντανής δράσης της αγαπημένης κούκλας σε σκηνοθεσία Γκρέτα Γκέργουιγκ, σχολιάστηκε όσο λίγες το 2023 και δέχτηκε σφοδρή κριτική.

    Η ξανθιά ηρωίδα εκατομμύρια κοριτσιών σε όλο τον κόσμο πήρε σάρκα και οστά από τη Μάργκοτ Ρόμπι και πάντα με τον Κεν στο πλευρό της επέλεξε να κάνει την ανατροπή σε μια ταινία με φεμινιστικές… τάσεις.

    Ανεξάρτητα από τις κριτικές και τα σχόλια η Barbie σημείωσε εισπράξεις 1,4 δισεκατομμύρια δολαρίων και έγινε η πιο εμπορική ταινία του 2023 και η 15η ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις όλων των εποχών.

    Είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που μια ταινία που δεν είναι σίκουελ βγήκε πρώτη στο box office της χρονιάς. Από τις 10 ταινίες με τα υψηλότερα έσοδα της χρονιάς, οι μισές αποτελούν μέρος συνεχιζόμενων σειρών και η «Μικρή Γοργόνα» αποτελεί ριμέικ.

    Στο νούμερο δύο της λίστας είναι το «The Super Mario Bros. Movie», το οποίο, όπως και η Barbie είναι αυτόνομη ταινία. Η τριάδα συμπληρώνεται με το ιστορικό δράμα του Κρίστοφερ Νόλαν «Oppenheimer» που κέρδισε κοινό και κριτικούς και συγκέντρωσε 951 εκατομμύρια δολάρια. «Νομίζω ότι το κοινό δείχνει πραγματικά ότι αυτό που θέλει είναι ταινίες που είναι λίγο διαφορετικές», δήλωσε στο CNBC ο Paul Dergarabedian, αναλυτής μέσων ενημέρωσης στην Comscore.

    Αυτές είναι οι 10 πιο εμπορικές ταινίες του 2023
    10. Ant-Man και Wasp: Κβαντομανία, 476,3 εκατομμύρια δολάρια

    9. Elemental, 479,8 εκατομμύρια δολάρια

    8. Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση, 567,5 εκατομμύρια δολάρια

    7. Η μικρή γοργόνα, 568,8 εκατομμύρια δολάρια έσοδα

    6. Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-σύμπαν, 684,9 εκατομμύρια δολάρια

    5. Fast X, 707,6 εκατομμύρια δολάρια

    4. Φύλακες του Γαλαξία 3, 845,4 εκατομμύρια δολάρια

    3. Oppenheimer, 951,4 εκατομμύρια δολάρια

    2. Super Mario Bros: Η Ταινία, 1,34 δισεκατομμύρια δολάρια

    Barbie, 1,44 δισεκατομμύρια δολάρια

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist