Οι εντυπωσιακές αυτοπροσωπογραφίες του David Bowie

Written by on May 21, 2018

Ο David Bowie άφησε πίσω του μία σειρά εντυπωσιακών πινάκων με αυτοπροσωπογραφίες του.

Ήταν ακούραστα δημιουργικός, πειραματιζόταν με τη μουσική και τη μόδα, δούλεψε ως μίμος, δούλεψε σε καμπαρέ. Ο David Bowie τα έκανε όλα αυτά και πολλά άλλα.

Να αποτολμά, όμως, και στον καμβά; Ο αεικίνητος καλλιτέχνης να περιορίζεται στο πλαίσιο του τελάρου; Επειδή ο Bowie ζωγράφιζε. Φεύγοντας, άφησε πίσω του σειρά αυτοπροσωπογραφιών και πορτρέτων, σαν αυτό του Iggy Bowie.

Κι όμως. Η ενέργεια που έβαλε στις μελωδίες του, στις εμφανίσεις του, στους δυνατούς στίχους του ξεχειλίζει και από το κάδρο του πίνακα. Τα μουσικά του βίντεο, οι εικόνες στα εξώφυλλα των άλμπουμ του, οι περσόνες του πάνω στη σκηνή είναι μαγνήτης για το μάτι.

Μαγνητίζουν το μάτι και οι πίνακες του. Αυτό το στατικό που περιμένει κανείς μέσα στο πλαίσιο ενός έργου ζωγραφικής, στα χέρια του Bowie παύει να είναι στατικό.

Οι επιρροές του από γνωστούς ζωγράφους του 20ου αιώνα είναι φανερές: Ο Frank Auerbach, ο David Bomberg, ο Francis Bacon,ο Francis Picabia.

Ερώτηση: Οι πίνακες του Bowie έχουν την ίδια δύναμη και φρεσκάδα όπως εκείνη που έβλεπαν οι πιτσιρικάδες της δεκαετίας του ’70 να εκτοξεύει τον Ziggy Stardust στα «Top of the Tops» του BBC;

Απάντηση: Ναι, έχουν.

Φωτογραφίες

 

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist