Συγκροτήματα που δε θέλαμε να διαλυθούν

Written by on May 4, 2020

Ο χρόνος έχει αποδείξει πως ελάχιστα είναι τα συγκροτήματα που έχουν αντέξει μέχρι σήμερα στην αρχική μορφή τους. Ναρκωτικά, χρήματα, φήμη ή δόξα που “θολώνει”, είναι μερικοί από τους βασικότερους λόγους που το όνειρο μιας παρέας για μουσική καριέρα, μπορεί να σβήσει “εν μία νυκτί”. Μάθετε εδώ τους λόγους για τους οποίους διαλύθηκαν ορισμένα από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Guns N’ Roses
Συγκροτήματα που δε θέλαμε να διαλυθούν
Όταν τα ναρκωτικά μπλέκονται με τη μεγαλομανία, η καταστροφή είναι αναμενόμενη. Στην περίπτωση των Guns N ‘Roses, η καταστροφή ήρθε νωρίς. Το συγκρότημα έκανε το επιτυχημένο ντεμπούτο του το 1987 με το άλμπουμ Appetite for Destruction, ωστόσο μόλις τρία χρόνια αργότερα άρχισε να “σπάει”. Την αρχή έκανε ο drummer Steven Adler, που εξαιρέθηκε του συγκροτήματος εξαιτίας του εθισμού του στα ναρκωτικά. Τα προβλήματα όμως συνεχίστηκαν εξαιτίας της ιδιοτροπίας του Axl Rose. Μονίμως καθυστερημένος στις συναυλίες και με “τουπέ” οδήγησε το συγκρότημα στην καταστροφή. Σύμφωνα με τους Slash και Duff McKagan -δήλωση που ο ίδιος αρνείται- “αρνήθηκε να ανέβει στη σκηνή, μέχρι να υπογράψουμε ότι δεν ζητάμε διακαιώματα από το όνομα της μπάντας”. Κάπου εκεί ήρθε και το τέλος. Το 1993, τα μέλη του συγκροτήματος πήραν το δικό τους δρόμο και άφησαν τους πιστούς εραστές του συγκροτήματος με μια πικρή ανάμνηση.

The Everly Brothers

Hero EverlyBrothers
Οι The Everly Brothers απέδειξαν τρανά πως business και οικογένεια μαζί δεν πάνε. Τα αδέλφια μοιράστηκαν κοινή, πολλά υποσχόμενη, επαγγελματική πορεία μέχρι που ένα περιστατικό τους στοίχισε όχι μόνο τη καριέρα τους αλλά και την μεταξύ τους σχέση. Όλα άλλαξαν όταν ο Don εμφανίστηκε μεθυσμένος σε ένα live στο Χόλιγουντ το 1973. Υπό την επήρεια του αλκοόλ ο Don τραγούδαγε ασταμάτητα τους ίδιους στίχους ενός τραγουδιού, μέχρι που ο Phil έσπασε μια κιθάρα πάνω στο κεφάλι του και εγκατέλειψε τη σκηνή. Τα αδέλφια έκαναν μια δεκαετία να μιλήσουν μεταξύ τους, και η αφορμή ήταν η κηδεία του πατέρα τους. Οι αδελφοί προσπάθησαν να “φτιάξουν” τις σχέσεις τους το 1983, ξεκινώντας μια κερδοφόρα περιοδεία νοσταλγίας, αλλά όλοι γνωρίζουν πως οι εντάσεις στη μεταξύ τους σχέση παραμένουν. Η τελευταία κοινή τους εμφάνιση ήταν το 2005, στο πλαίσιο μιας σύντομης ευρωπαϊκής περιοδείας.
Oasis
oasis 750x422
Oι Oasis συγκροτήθηκαν από τους αδελφούς Noel και Liam Gallagher. Το συγκρότημα ανήλθε στην κορυφή των βρετανικών charts στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, χάρις στο κλασικό psychedelic pop είδος μουσικής που προσέφεραν. Ωστόσο, ακολουθώντας το παράδειγμα των The Everly Brothers, τον Αύγουστο του 2009, σε ένα φεστιβάλ στο Παρίσι, τα αδέλφια τσακώθηκαν. Το live τη συγκεκριμένη νύχτα ακυρώθηκε και ο ίδιος ο Noel Gallagher δήλωσε “Με κάποια λύπη και μεγάλη ανακούφιση σας ανακοινώνω πως παράτησα τους Oasis. Οι άνθρωποι γράφουν και να λένε ό,τι θέλουν, αλλά εγώ απλώς δεν μπορώ να συνεχίσω τη συνεργασία με τον Liam, ούτε μια μέρα περισσότερο.” Σύμφωνα με μάρτυρες, ο Liam έσπασε εκείνο το βράδυ μία από τις κιθάρες του Noel και τα αδέρφια επιδόθηκαν σε άγριες βρισιές και ξυλοδαρμούς. Από τότε δεν έχουν μιλήσει ο ένας στον άλλο.
The Police
ThePolice wordlan 11 1200x675 1
Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1977 από τον ντράμερ Stewart Copeland, μαζί με τον Gordon “Sting” Sumner και τον κιθαρίστα Andy Summers. Μέσα σε ένα χρόνο, οι εντάσεις άρχισαν να βράζουν. Αφορμή στάθηκε η στάση του Sting, ο οποίος πήρε τον πλήρη έλεγχο του συγκροτήματος. Τα υπόλοιπα μέλη άρχισαν να αισθάνονται σαν υπάλληλοί του και παρ’ όλη την επιτυχία του συγκροτήματος η κατάσταση όδευε προς το τέλμα. Ο ίδιος ο Sting δήλωσε το 2007 “Δεν είχαμε πολλά κοινά. Ήμασταν από διαφορετικές γενιές, στην περίπτωση του Andy και ενωθήκαμε ευκαιριακά.” Τα προβλήματα εντάθηκαν όταν ο Stewart και ο Andy έγραψαν τραγούδια, τα οποία ο Sting απέρριψε και το 1985 το συγκρότημα έπαψε να υπάρχει.The Eagles
eagles
Μέχρι το 1980, οι αετοί ήταν το μεγαλύτερο συγκρότημα στην Αμερική. Εντάσεις υπήρχαν καθ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας τους, ωστόσο το 1980 ήταν η τελευταία χρονιά του συγκροτήματος. Αιτία υπήρξε η συναυλία που δόθηκε προς τιμήν του γερουσιαστή Alan Cranston. Ο Felder δεν ήθελε το συγκρότημα να συνδεθεί με τη πολιτική, ωστόσο η συναυλία προγραμματίστηκε κανονικά. Αυτό που εξόργισε οριστικά τον Glenn Frey υπήρξε η γυναίκα του γερουσιαστή, η οποία επισκέφθηκε την μπάντα στα παρασκήνια και δήλωσε “Χαίρω πολύ … υποθέτω.” Ο Frey μιλούσε θυμωμένα και ανεξέλεγκτα στη σκηνή ενώ όλα τα μέλη του συγκροτήματος του απαντούσαν στον ίδιο τόνο στο μικρόφωνο. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που το συγκρότημα έπαιξε μαζί.

The Clash
the clush
Όπως το συγκρότημα The Police, έτσι και οι Clash δεν διαχειρίστηκαν σωστά την επιτυχία τους. Το 1982 το single τους “Rock the Casbah” μετέτρεψε το συγκρότημα από μια δημοφιλή punk μπάντα σε σταρ του MTV. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι το τραγούδι γράφτηκε από τον ντράμερ Topper Headon, που είχε αποχωρήσει από το συγκρότημα λόγω της εξάρτησης από την ηρωίνη, πριν το τραγούδι να γίνει επιτυχία. Το πρόβλημα ωστόσο ήταν ότι τα μέλη του συγκροτήματος δεν συμφωνούσαν σε μουσική κατεύθυνση. Ο κιθαρίστας Mick Jones ήταν ερωτευμένος με το hip-hop, ο μπασίστας Paul Simonon αγαπούσε τη reggae και frontman Joe Strummer ήθελε να επιστρέψει στο punk. Οι Clash εκποίησαν την τελευταία μοναδική συναυλία τους το 1983.

Rage Against the Machine
αρχείο λήψης 1
Είναι πραγματικά κρίμα που το καλύτερο rap-rock συγκρότημα της δεκαετίας του 1990 δεν άντεξε στο χρόνο. Το συγκρότημα Rage Against the Machine αποτέλεσε μπάντα εποχής. Ωστόσο, το 2000 όλα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά. Το συγκρότημα αναγκάστηκε να ακυρώσει την καλοκαιρινή περιοδεία τους σε συνεργασία με τους Beastie Boys, όταν ο Mike D από τους Beastie Boys έπεσε από το ποδήλατό. Οι Rage πραγματοποίησαν τις συναυλίες μόνοι τους, αλλά τα οικονομικά και τα “δισκογραφικά” προβλήματα τους κατέστρεψαν. Ο front man τραγουδιστής Zack de la Rocha ανακοίνωσε την “παραίτηση” του στις 18 Οκτωβρίου του 2000. Συγκεκριμένα δήλωσε “Νιώθω ότι πρέπει να εγκαταλείψετε το Rage. Δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της μπάντας και υπονομεύει το καλλιτεχνικό και πολιτικό ιδεώδες μας.” Αν και ξαναβρέθηκαν στην ίδια σκηνή το 2007, στο πλαίσιο μιας μουσικής επανένωσης, το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, αφού δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν.

penna.gr


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist