Γιατί πρέπει να σβήνεις τα ίχνη σου από το αυτοκίνητο;

Written by on May 26, 2022

Ιδιαίτερη προσοχή και διαχείριση απαιτούν τα ψηφιακά ίχνη τα οποία αφήνουμε στο αυτοκίνητό μας, εκθέτοντας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η τάση των κατασκευαστών να ενσωματώνουν πλήθος λειτουργιών και υπηρεσιών στο αυτοκίνητο, επεκτείνοντας όχι μόνον τις δυνατότητες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας αλλά και εξατομίκευσης αποκτά όλο και περισσότερους μιμητές.

Τα αυτοκίνητα τείνουν να ακολουθήσουν το ιδιαίτερα επιτυχημένο παράδειγμα των συσκευών κινητής τηλεφωνίας, εξαντλώντας τις δυνατότητες που τους προσφέρει η τεχνολογία και η διαρκής διασύνδεση με τον κόσμο Διαδίκτυο.

Το τίμημα, βέβαια, για όσους θελήσουν να μεταφέρουν ολόκληρη την ψηφιακή τους υπόσταση στο αυτοκίνητο είναι υψηλό, αν δεν λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να κρατήσουν μακριά από τα μάτια και τα χέρια των αετονύχηδων τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Το πιο απλό παράδειγμα θα μπορούσαν να είναι οι διευθύνσεις που έχει κάποιος εισάγει στο σύστημα πλοήγησης και οι οποίες αποθηκεύονται αυτόματα ώστε να γίνεται πιο εύκολη η πρόσβαση σε αυτές. Μάλιστα σε αρκετά συστήματα πλοήγησης προσφέρεται η δυνατότητα να ορίσεις μια διεύθυνση ως εκείνη της κατοικίας ή της εργασίας.

Αντιστοίχως, όσοι χρησιμοποιούν το σύστημα ανοιχτής ακρόασης ενός οχήματος, τότε αποθηκεύεται το «όνομα» της συσκευής κινητής τηλεφωνίας ή κι άλλα στοιχεία από το smartphone, όπως οι επαφές και οι πρόσφατες κλήσεις.

Προσωπικά δεδομένα ενδεχομένως να αποθηκεύονται και σε αθώες, φαινομενικά τουλάχιστον, εφαρμογές οι οποίες φιλοξενούνται στο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε ψηφιακά ίχνη τα οποία αν και εφόσον ανακτηθούν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια τεράστια τρύπα ασφάλειας.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, σε αυτήν την περίπτωση να μην αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους και να λειτουργήσουμε προληπτικά, προχωρώντας στις απαραίτητες ενέργειες οι οποίες θα προστατεύσουν δεδομένα που σχετίζονται με την προσωπική μας ζωή.

Κάθε φορά που παραδίδουμε το αυτοκίνητό μας για μια προγραμματισμένη ή μη συντήρηση θα πρέπει να ακολουθούμε ένα πρωτόκολλο διαγραφής προσωπικών δεδομένων αντίστοιχο με εκείνο που συστήνουν και οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, πριν από την επισκευή ή την πώληση μιας συσκευής.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να διακόψετε τη διασύνδεση του smartphone με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιληφθείτε αν τα δεδομένα έχουν αποθηκευτεί στο αυτοκίνητο ή αν αντλούνται από το smartphone.

Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία της διαγραφής του ιστορικού, είτε από το σύστημα πλοήγησης είτε από εκείνο της ανοιχτής ακρόασης. Αν μάλιστα δεν είμαστε βέβαιοι ότι οι εφαρμογές του infotainment δεν κάνουν χρήση προσωπικών δεδομένων, καλό θα ήταν να τις απεγκαταστήσουμε ή έστω να πραγματοποιήσουμε κάποιο reset.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist