Πέθανε η Τίνα Τάρνερ

Written by on May 25, 2023

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών η τραγουδίστρια Τίνα Τάρνερ (Tina Turner).

Σε ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι της ανέφεραν: «Η Τίνα Τέρνερ (Tina Turner), η «Βασίλισσα του Rock’n Roll» πέθανε ήσυχα σήμερα σε ηλικία 83 ετών μετά από μακρά ασθένεια, στο σπίτι της στο Kusnacht, κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Ο κόσμος χάνει έναν θρύλο της μουσικής και ένα πρότυπο».

Γεννήθηκε το 1939 ως Άννα Μέι Μπούλοκ στο Νάτμπους του Τενεσί. Το 1960, ο σύντροφός της και συνεργάτης της Άικ Τέρνερ άλλαξε το όνομά της σε Τίνα Τέρνερ. Η καριέρα της ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50 και στη συνέχεια τραγουδούσε μαζί με τον Άικ Τέρνερ. Στο τέλος της δεκαετίας ου ’70 ξεκίνησε η σόλο καριέρα της.

Έγινε ευρέως γνωστή και αναγνωρίστηκε παγκοσμίως. Έχει κερδίσει οκτώ βραβεία Grammy, καθώς και τρία Grammy Hall of Fame Awards και ένα Grammy Lifetime Achievement Award. Επίσης, έχει εισαχθεί μαζί με τον Άικ Τέρνερ στο Rock and Roll Hall of Fame και έχει το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ και στο St. Louis Walk of Fame.

Το 2000 η Τίνα Τάρνερ έγινε η γυναίκα καλλιτέχνης με τις περισσότερες συναυλίες μέσα σε έναν χρόνο, μεταξύ των οποίων 25 συναυλίες στην Wembley Arena και 5 συναυλίες στο Wembley Stadium (τρεις το 1996 και δυο το 2000). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης της οποίας οι επιτυχίες βρίσκονται στο top 40 επί έξι συνεχόμενες δεκαετίες. Στο top 40 έχουν συμπεριληφθεί 34 επιτυχίες της.

Το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε την Τάρνερ στην 63η θέση στην λίστα με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και στην 17η θέση στην λίστα με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών.

To 2005 τιμήθηκε με το βραβείο Κένεντι.

Επιπλέον, η Τίνα Τάρνερ έχει εμφανιστεί σε ταινίες, συμπεριλαμβανομένων του ρόλου της Acid Queen στο ροκ μιούζικαλ Tommy (1975), του πρωταγωνιστικού ρόλου στο Mad Max Beyond Thunderdome (1985) μαζί με τον Μελ Γκίμπσον και του ρόλου στην ταινία Last Action Hero (1993).

Με ένα συγκλονιστικό εξώφυλλο η γαλλική Liberation αποχαιρετά τη μία και μοναδική Tina Turner, την ανεπανάληπτη τραγουδίστρια που άφησε την τελευταία της πνοή την Τετάρτη (24.5.2023) σε ηλικία 83 ετών.

Η Tina Turner, η βασίλισσα του rock ‘n’ roll επηρέασε μια ολόκληρη γενιά μουσικών, ενώ η πολυτάραχη ζωή της και η δύναμή της υπήρξε πηγή έμπνευσης. Η τραγουδίστρια κακοποιούνταν συστηματικά από τον σύζυγό της Άικ, πριν καταφέρει να τον εγκαταλείψει και πάρει τη ζωή στα χέρια της.

Γνώρισε τεράστια επιτυχία ως τραγουδίστρια. Ωστόσο, η προσωπική της ζωή σημαδεύτηκε από τραγωδίες, καθώς και οι δύο γιοι της πέθαναν. Ο ένας γιος της αυτοκτόνησε, ενώ δεύτερος πέθανε ύστερα από μάχη με τον καρκίνο πριν από πέντε μήνες.

Η Liberation την αποχαιρέτησε αποτυπώνοντας σε μια φωτογραφία τη δύναμη της φωνής και της ψυχής της.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist