Ψεύτικα τα εκατομμύρια streams της Beyoncé και του Kanye West στο Tidal;

Written by on May 10, 2018

Η έρευνα μίας εφημερίδας υποστηρίζει ότι το Tidal παραποίησε εσκεμμένα τα δεδομένα των αναπαραγωγών, με σκοπό το κέρδος.

Το Tidal, η μουσική υπηρεσία streaming που ανήκει στον JAY-Z, κατηγορείται ότι έχει αλλοιώσει τα δεδομένα των αναπαραγωγών, με στόχο υψηλότερα νούμερα και κέρδη για τα πιο πρόσφατα άλμπουμ της Beyoncé και του Kanye West.

Σε μια εκτενή έκθεση, η νορβηγική εφημερίδα «Dagens Næringsliv» μεταφέρει διερευνήσει τα εσωτερικά δεδομένα του Tidal από έναν σκληρό δίσκο που έλαβε, ο οποίος περιέχει «δισεκατομμύρια σειρές» από τίτλους τραγουδιών, αναγνωριστικά χρηστών και κωδικούς χωρών.

Όπως συνοψίζει το Music Business Worldwide, οι Νορβηγοί ανακάλυψαν ότι οι αριθμοί των ακροατών της Beyoncé και του Kanye West στο Tidal έχουν χειραγωγηθεί με «αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ψεύτικες αναπαραγωγές», μία πρακτική που έχει δημιουργήσει τεράστια μερίδια στις πληρωμές δικαιωμάτων εις βάρος άλλων καλλιτεχνών.

Η έρευνα της εφημερίδας ξεκίνησε το 2016, όταν το Tidal ισχυρίστηκε ότι το άλμπουμ «The Life of Pablo» του Kanye West είχε παιχτεί 250 εκατομμύρια φορές τις πρώτες δέκα ημέρες και ότι το «Lemonade» του Beyoncé συγκέντρωσε 306 εκατομμύρια streams τις πρώτες 15 ημέρες κυκλοφορίας.

Την εποχή εκείνη, το Τidal διέθετε τρία εκατομμύρια συνδρομητές, που σημαίνει ότι κάθε χρήστης θα έπρεπε να είχε ακούσει τα συγκεκριμένα άλμπουμ… σχεδόν δώδεκα φορές την ημέρα.

Η «Dagens Næringsliv» έστειλε τα ευρήματά της στο νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, το οποίο κάλεσε εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας δεδομένων και των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο για να συντάξει μία έκθεση 78 σελίδων, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Tidal φαίνεται να έχει παραποιήσει σκόπιμα τα δεδομένα για τα δύο άλμπουμ για ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών του.

Το Tidal αρνείται τις κατηγορίες.

Τον Ιανουάριο του 2017, η ίδια εφημερίδα αμφισβήτησε επίσης τον ισχυρισμό του Τidal ότι έφτασε τα τρία εκατομμύρια συνδρομητών. Περίπου την ίδια χρονική στιγμή, ο αναλυτής Mark Mulligan της Midia Research δήλωσε ότι ο ενεργός αριθμός των συνδρομητών στο Tidal, με βάση τα έσοδά του, δε θα μπορούσε να υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο.

Η υπηρεσία streaming, η οποία επί του παρόντος λειτουργεί σε 52 χώρες μαζί με την Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο δεν έχει δημοσιεύσει τον ενημερωμένο αριθμό των συνδρομητών του.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist