Πέθανε η Aretha Franklin σε ηλικία 76 ετών

Written by on August 17, 2018

Η φωνή της Aretha Franklin σίγησε.

Η Aretha Franklin έχασε την άνιση μάχη με το θάνατο σε ηλικία 76 ετών, την Πέμπτη 16 Αυγούστου.

Ήταν γνωστή ως «βασίλισσα της soul». Ήταν φημισμένη για τις soul ηχογραφήσεις της, αλλά είχε τραγουδήσει επίσης τζαζ, ροκ, blues, ποπ, γκόσπελ, μέχρι και όπερα. Ήταν ευρύτατα αναγνωρισμένη για το γεμάτο πάθος ερμηνευτικό της στιλ και τις φωνητικές της δυνατότητες.

Η Aretha Franklin ήταν η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Grammy. Είχε κερδίσει είκοσι βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν το βραβείο του «Ζωντανού Θρύλου» και αυτό της «Συνολικής Προσφοράς».

Μεταξύ του 1968 και του 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό, η κατηγορία «Καλύτερη Γυναικεία R&B Φωνητική Ερμηνεία» πήρε το παρατσούκλι «Το βραβείο της Aretha».

Η Aretha Franklin διέθετε συνολικά είκοσι επιτυχίες που ανέβηκαν στο Νο1 του chart για τα R&B Singles στο «Billboard».

Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1942 στο Μέμφις του Τενεσσί. Γονείς της ήταν ο Βαπτιστής ιερέας C. L. Franklin και η Barbara Siggers Franklin. Τα προβλήματα στη σχέση τους, τους ανάγκασαν να χωρίσουν όταν η Aretha ήταν έξι ετών, ενώ η μητέρα της πέθανε όταν ήταν δέκα. Μετά από μετακινήσεις, εγκαταστάθηκαν στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν όπου ο αιδεσιμότατος Franklin απέκτησε φήμη ως κήρυκας.

Στο Ντιτρόιτ άφησε και την τελευταία πνοή της, περιστοιχισμένη από τα αγαπημένα της πρόσωπα.

Είχε διαγνωστεί με καρκίνο το 2010 και τραγούδησε για τελευταία φορά το Νοέμβριο του 2017, για λογαριασμό του ιδρύματος του Έλτον Τζον κατά του AIDS.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist