Η επίδραση της pop μουσικής το 2018: πως μας επηρεάζει η pop μουσική

Written by on July 17, 2018

Όπως κάθε μορφή τέχνης, έτσι και η pop μουσική – όντας  πιο ευρέως διαδεδομένη-  παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνία. Κάθε τραγούδι, από αυτό που θα ακούσεις μέσα στο super market μέχρι το τραγούδι που θα ακούσεις στο μπαρ, έχει να σου πει κάτι. Κάποιοι γράφουν για τις προσωπικές τους εμπειρίες, για γεγονότα που τους έκαναν πιο δυνατούς, για τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, ή απλά για όλα όσα απολαμβάνουν στη ζωή. Από όποια πλευρά και να το κοιτάξουμε, θα βρεθούμε σε ένα μοναδικό συμπέρασμα. Η σκηνή της pop μουσικής πάντα θα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της εποχής της, είτε μιλάμε για απλά trends και προσωπικές εμπειρίες είτε για πιο περίπλοκα κοινωνικά θέματα.

Ας δούμε λοιπόν με ποιους τρόπους η pop μουσική επηρεάζει την κοινωνία μας:

 

Τα αστέρια της pop σκηνής

Ακόμη και αν δεν μας αρέσει να το αποδεχόμαστε, είναι αλήθεια. Οι δημοφιλείς καλλιτέχνες που βρίσκονται στον χώρο της pop επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, τις συνήθειές μας, ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας. Έχοντας τεράστια απήχηση σε κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης, οι δημοφιλείς performers θεωρούνται από πολλούς ως «κινητές διαφημίσεις». Ο λόγος είναι απλός: Από τα ρούχα που φοράνε πηγαίνοντας στο γυμναστήριο και το πρωινό που τρώνε, μέχρι το ξενοδοχείο που επιλέγουν για τις διακοπές τους και το όνομα που δίνουν στα παιδιά τους, όλα προβάλλονται στα ΜΜΕ.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αύξηση της δημοτικότητας του ονόματος “Ivy” στα μωρά των Η.Π.Α την τελευταία πενταετία αφού το ίδιο όνομα έδωσε το 2012 η Beyoncé στην πλέον εξάχρονη κόρη της.

Παράλληλα, η εμφάνισή τους και η συμπεριφορά τους, διαμορφώνουν άμεσα την κοινή γνώμη, δίνοντας τους δικαιολογημένα τον χαρακτηρισμό “trend-setters”.

Η επιρροή στην κουλτούρα

Εάν κάποιος αποφασίσει να μελετήσει τα δημοφιλέστερα τραγούδια μίας εποχής, θα μπορούσε μάλλον εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά του για την εποχή εκείνη. Έτσι και σήμερα, η pop μουσική καθρεφτίζει τις ιδέες της κοινωνίας που γίνονται τάσεις. Ποιες είναι αυτές; Ρίχνοντας μια ματιά στα τελευταία hits, θα λέγαμε πως είναι η σεξουαλική απελευθέρωση, η γυναικεία δυναμικότητα, και η αποδοχή της διαφορετικότητας, ιδέες οι οποίες χρειάστηκαν δεκαετίες προεργασίας πριν καταφέρουν τελικά να «λάμψουν».

Παράλληλα, η pop κρατά στα «χέρια» της την διάθεση μας. Είναι πολλαπλές φορές επιστημονικά αποδεδειγμένο το γεγονός ότι η μουσική επηρεάζει τα συναισθήματά μας. Σκεπτόμενοι το πόση ανάγκη έχει σήμερα ο κόσμος μας από θετική ενέργεια, δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες που βρίσκονται στα charts αφήνουν στην άκρη τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις ανησυχίες για την κοινωνία μας, και μας προσφέρουν μουσική για χορό και θετικά συναισθήματα.

Φυσικά, μαζί με τις θετικές έρχονται και οι αρνητικές επιρροές, κυρίως όμως για τα παιδιά. Το διαδίκτυο έχει κάνει τη μουσική πιο προσιτή από ποτέ, εκθέτοντας ενίοτε το νεαρό κοινό σε εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου ή βίας. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα την πρόκληση αντιδράσεων από ενήλικες που θα ήθελαν να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από τέτοιου είδους ερεθίσματα.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist